Składniki:
- mięso mielone 600g
- 14 jajek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka bazylii
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- olej
Składniki:
- mięso mielone 600g
- 14 jajek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka bazylii
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- olej
Przygotowanie:
12 jajek gotujemy na twardo i obieramy. Cebulę drobno kroimy.
Mięso wkładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki (oprócz jajek, mąki i bułki tartej) i dokładnie mieszamy.
Ugotowane jajka obtaczamy mielonym mięsem formując kule. Następnie obtaczamy kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Do garnka wlewamy olej taką ilość, żeby zalać kule w całości i mocno rozgrzewamy. Teraz ostrożnie wkładamy wkładamy jajka i smażymy około 5 minut. Jeśli chcemy uzyskać równomierny złoty kolor to jajka muszą być w całości zanurzone w oleju. Wyciągamy jajka i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze