Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka jogurtu greckiego
lub naturalnego
- 10g proszku do pieczenia
- paczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka jogurtu greckiego
lub naturalnego
- 10g proszku do pieczenia
- paczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 duże jabłka
- pół łyżeczki soli
- 80g rodzynek
- 80g żurawiny
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności robimy kruszonkę. Mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Wstawiamy do zamrażalnika.
Do miski dajemy cukier, olej oraz jogurt i miksujemy. Nie trzeba dokładnie wymieszać. Odlewamy jedną szklankę (przyda się później}. Do miski wsypujemy mąkę i pozostałe składniki oprócz jabłek, rodzynek i żurawiny. Jabłka myjemy i usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy. Kroimy na ćwiartki następnie na plasterki. Masę wlewamy do formy o rozmiarze 25cmx35cm i rozprowadzamy. Jeśli blacha większa to można dać pół szklanki mąki, pół szklanki jogurtu więcej.
Teraz jabłka układamy pionowo rzędami tak aby nie stykały się. Teraz między jabłkami rozmieszczamy rodzynki i żurawinę. Wkładamy blachę do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 35 do 40 minut. Po tym czasie wyciągamy placek i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch placka kremem co odlaliśmy. Następnie wkładamy do wyłączonego i ciepłego piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze