
Składniki na farsz:
- 12 dużych pieczarek
- 100g kaszy bulgur
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- kostka żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Składniki na farsz:
- 12 dużych pieczarek
- 100g kaszy bulgur
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- kostka żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pierz do smaku
- szczypta bazylii
- pół czerwonej papryki
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z tym co napisano na opakowaniu. Odcinamy ogonki i drobno kroimy. Łyżeczką drążymy środek pieczarek. To co wydrążyliśmy łączymy z ogonkami. Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Na tarce ścieramy trochę żółtego sera.
Na patelnię dajemy łyżkę oleju i łyżkę masła. Rozgrzewamy. Następnie wsypujemy cebulę z czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i smażymy dopóki cebulka lekko się nie zeszkli. Następnie wsypujemy ogonki i smażymy około 2 minut. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę i kaszę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 3 minut. Wsypujemy natkę i koperek, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy pieczarki. Napełniamy grzyby farszem i posypujemy z wierzchu serem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 20 minut..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze