Składniki na ciasto:
- 200ml oleju roślinnego
- 150g drobnego cukru
- 320g mąki tortowej
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600g łodyg rabarbaru
Składniki na ciasto:
- 200ml oleju roślinnego
- 150g drobnego cukru
- 320g mąki tortowej
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600g łodyg rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
- 120g mąki pszennej
- 100g cukru
- 90g masła (zimnego, prosto z lodówki)
Przygotowanie kruszonki:
W pierwszej kolejności robimy kruszonkę. Mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Wstawiamy do zamrażalnika.
Ciasto:
Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Ubijamy przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Powinna wyjść puszysta masa. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej nadal mieszając. Po chwili wyłączamy mikser. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Powoli i dokładnie mieszamy łopatką. Bierzemy tortownicę o średnicy 24cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, ścianki o wewnątrz smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto do formy i równamy powierzchnię. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę około 1cm i rozkładamy na powierzchni ciasta. Bierzemy kruszonkę. Jeśli zamarzła to ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli nie stwardniała to skubiemy i sypiemy na rabarbar. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu wyciągamy z formy i kładziemy na kratce do wystudzenia. Ostudzony placek obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze