
Składniki na cytrynową masę:
- 2 cytrynowe galaretki
- 300 ml naturalnego jogurtu
typu skyr
- 500 ml gorącej wody
Składniki na cytrynową masę:
- 2 cytrynowe galaretki
- 300 ml naturalnego jogurtu
typu skyr
- 500 ml gorącej wody
Składniki na truskawkową masę:
- 2 truskawkowe galaretki
- 300 ml naturalnego jogurtu
typu skyr
- 500 ml gorącej wody
- dodatkowo paczka herbatników
Przygotowanie:
Do miski wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy jogurt i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia i następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie bierzemy blachę do pieczenia 28 x 23 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie blachy układamy warstwę herbatników.
Wyciągamy lekko zgęstniałą masę i zalewamy herbatniki, wyrównujemy powierzchnię.
Następnie wstawiamy do lodówki.
Teraz robimy masę truskawkową ( można wcześniej przygotować, żeby było szybciej ) Procedura wykonania masy taka sama jak wcześniej tylko galaretka truskawkowa. Gdy trochę zgęstnieje wlewamy do blachy i równamy. Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa będzie sztywna wykładamy na wierzch warstwę herbatników i gotowe. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze