Składniki:
- Filet z piersi indyka około 500ga
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki miodu
Składniki:
- Filet z piersi indyka około 500ga
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta mielonego imbiruy
- skórka starta z 1 cytryny
- sól, pierz
- szczypiorek
Przygotowanie kurczka:
Filet kroimy w dość grubą kostkę. Wsypujemy do miski i zalewamy sosem sojowym, octem jabłkowym i łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie odcedzamy mięso. Obficie obsypujemy solą oraz pieprzem z dwóch stron. Następnie smażymy na oleju na gotowo i odsypujemy na talerz.
Robimy sos:
Do naczynia wlewamy 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3 łyżki miodu, mąkę, skórkę z cytryny i szczyptę mielonego imbiru. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy sos na patelnię na której smażyliśmy mięso i gotujemy. Gdy zgęstnieje dodajemy indyka i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem. Posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze