Składniki:
- 1.5 kg pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 120g mąki kukurydzianej
- 10g masła
- szczypta soli
Składniki:
- 1.5 kg pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 120g mąki kukurydzianej
- 10g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Z pozostałych wyciskamy szklankę soku. Na patelnię wsypujemy mąkę, szklankę cukru, skórkę pomarańczy i wlewamy sok. Stawiamy na średni ogień i gotujemy stale mieszając. Gdy lekko zgęstnieje dodajemy szczyptę soli, masło i gotujemy dalej do momentu aż przestanie kleić się do patelni. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem formy i pozostawiamy do wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki kroimy w kostkę. Z kostek formujemy kulki i obsypujemy cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze