Składniki:
- 0.5 kg fileta z kurczaka
- 3 jajka
- sól
- bazylia
- natka pietruszki
- przyprawa do gyrosa/p>
- 3 łyżki mąki
Składniki:
- 0.5 kg fileta z kurczaka
- 3 jajka
- sól
- bazylia
- natka pietruszki
- przyprawa do gyrosa/p>
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Filet kroimy na paski. Bieżemy dwie miski. Do jednej wkładamy pokrojonego fileta. Bierzemy 3 jajka i oddzielamy żółtko od białka. Żółtko wlewamy do fileta, białko do pustej miski.Do miski z kurczakiem dajemy pół łyżeczki soli, siekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Po 30 minutach do białek dajemy pół łyżeczki soli i ubijamy. Gdy piana gotowa sypiemy 3 łyżki mąki do fileta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski fileta obtaczamy w białku i smażymy z każdej strony po około 2 minuty. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ryżem w sosie słodkokwaśnym lub innym zależnie od swojego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze