Składniki:
- 0.5 kg świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 80g cebuli
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
Składniki:
- 0.5 kg świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 80g cebuli
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kminu
- kolendra
- szczypiorek
Przygotowanie:
W niedużym garnku gotujemy wodę. Pomidory nacinamy robiąc krzyżyk i wkładamy do wrzątku na 20 sekund. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy. Odkładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Cebulę obieramy i siekamy. Nagrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Podgrzewamy około 5 minut uważając, żeby czosnek nie zarumienił się. Następnie dodajemy pomidory starając się nie wlać soku, oraz pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i kminek. Gotujemy 5 minut.
Odgarniamy lekko warzywa i wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy około 5 minut do ścięcia białka. Lekko solimy i posypujemy szczypiorem oraz kolendrą. Podajemy na ciepło z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze