Składniki:
- 4 jajka
- 180g mąki tortowej
- 90g mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 180g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 cytryna
- cukier puder lub lukier
Składniki:
- 4 jajka
- 180g mąki tortowej
- 90g mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 180g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 cytryna
- cukier puder lub lukier
Dodatkowo do smarowania formy:
- bułka tarta
- 20g masła
Przygotowanie:
Jajka należy wyciągnąć około 2 godzin wcześniej, żeby się ogrzały. Masło roztapiamy i odstawiamy. Ścieramy skórkę cytryny i wyciskamy sok. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania puszystej masy. W drugiej misce mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy do miski z jajkami, wlewamy masło, sok i startą skórkę z cytryny. Miksujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Teraz należy posmarować formę i obsypać bułką tartą. Wlewamy do formy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 45 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze