Składniki:
- 4 jajka
- pół łyżeczki soli
- 100g cukru
- 450ml wody gazowanej
- 120ml oleju
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
- 4 jajka
- pół łyżeczki soli
- 100g cukru
- 450ml wody gazowanej
- 120ml oleju
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- maliny
- jeżyny
- borówki
- truskawki
- bita śmietana
- cukier puder
Przygotowanie:
Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały (wtedy łatwiej ubić białka). Następnie oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy 1 łyżeczki soli, ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
Do żółtek dajemy 1 łyżeczki soli i ubijamy do momentu aż zrobią białe. Następnie wlewamy wodę i olej. Miksujemy do połączenia składników. Teraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy. Następnie do masy jajecznej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Wystarczy tylko raz posmarować. Wlewamy do formy ciasto i pieczemy od 4 do 7 minut w zależności od mocy urządzenia. Na gotowe gofry dajemy nasze ulubione dodatki i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze