
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- cukier kryształ do posypki
- musztarda
- keczup
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- cukier kryształ do posypki
- musztarda
- keczup
- kostka żółtego sera
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 6 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Parówki przekrawamy w poprzek na pół. Ser kroimy mniej więcej na wielkość parówek. Następnie parówki i ser nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Pora zrobić ciasto :) Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Wlewamy mleko i jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste, żeby nie ściekało. Wyrobione przelewamy do płytszego naczynia takiego, żeby można było parówkę i ser zanurzyć w cieście. Na patelnię wlewamy taką ilość oleju, żeby sięgał do połowy parówek i rozgrzewamy. Teraz obtaczamy całość w cieście, następnie obsypujemy dokładnie bułką tartą. Bułki nie żałować. Następnie wkładamy do gorącego oleju i smażymy około 1 minuty z każdej strony. Usmażonego hot doga obtaczamy w cukrze i polewamy musztardą i keczupem. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze