
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- szklanka grzybków suszonych
- pół szklanki śliwek suszonych
- 4 duże cebule
- kostka bulionu grzybowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- pół kilo bezmięsnych kiełbasek
- pół szklanki oleju

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- szklanka grzybków suszonych
- pół szklanki śliwek suszonych
- 4 duże cebule
- kostka bulionu grzybowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- pół kilo bezmięsnych kiełbasek
- pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Przygotowujemy szklankę bulionu grzybowego. Grzyby zalewamy wodą, natomiast śliwki zalewamy bulionem. Zostawiamy na 24 godziny.
Na drugi dzień kapustę płuczemy. Lekko odciskamy i drobno kroimy. Wkładamy do garnka i zaczynamy gotować. Grzyby oraz śliwki odlewamy wlewając wodę i bulion do kapusty, następnie rozdrabniamy i dajemy do kapusty. Sypiemy 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki pieprzu. Cebulę kroimy w półplasterki.
Wlewamy na patelnię pół szklanki oleju i dodajemy cebulę. Gdy cebulka podrumieni się dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy kilka sekund i dajemy do garnka z bigosem. Gotujemy często mieszając do moment, aż kapusta będzie miękka. Mi najlepiej smakuje z bułką lub kopytkami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze