Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3 jajka/p>
- 4 łyżki oleju
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3 jajka/p>
- 4 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli
- 3 łyżki konserwowej kukurydzy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 100g żółtego sera
- keczup pikantny
- szczypiorek
Robimy ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jajka. Mieszamy i dodajemy wodę i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie przyprawiamy, wlewamy olej i jeszcze mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Robimy farsz:
Usuwamy gniazdo nasienne z papryki. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wle-wamy łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, przyprawy i posiekany czosnek. Dusimy około 2 minut i dodajemy przecier pomidorowy, Kukurydzę, fasolę i dusimy pod przykryciem 15 minut. Kładziemy 3 łyżki farszu na naleśnik i rolujemy. Zawinięte naleśniki układamy w żaroodpor-nym naczyniu. Smarujemy keczupem i posypujemy startym serem. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Gdy ser całkiem się roztopił wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze