Składniki na naleśniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki na naleśniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 500g mielonego mięsa
- 400g pieczarek
- 200g cebuli
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Składniki na zalewę:
- 300g podsmażanych pomidorów (1 słoik)
- 400g krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- około 150g startego żółtego sera dla posypki
- pęczek natki pietruszki dla posypki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności robimy naleśniki. Mieszamy składniki na ciasto (nie może może być za gęste ani za rzadkie) i smażymy naleśniki.
Następnie przygotowujemy farsz. Na dużą patelnię wlewamy olej, wkładamy mięso, przyprawiamy i smażymy. W międzyczasie cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w grubszą kostkę lub jak, kto woli drobną. Dodajemy cebulę i paprykę smażąc nadal. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulon i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Robimy zalewę mieszając składnik i zalewamy nią naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty. Po wyciągnięciu obsypujemy natką pietruszki i podajemy ciepłe. Na zimno też są smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze