Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
Dodatkowo:
- keczup, sos czosnkowy, sos pomidorowy lub dowolny sos
- kiełbasa, pieczarki, ser, papryka i inne ulubione dodatki
- przyprawy np. zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do miski dajemy wszystkie składniki. Mieszamy i następnie zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Oprószamy stolnicę mąką, kładziemy ciasto i dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na placek około 23 do 26 centymetrów zależnie od tego jak dużą mamy patelnię. Następnie nagrzewamy patelnię, smarujemy olejem i kładziemy placek. Smażymy około 6 minut na małym ogniu. Obracamy placek, smarujemy sosem pomidorowym, obsypujemy ziołami i kładziemy ulubione dodatki. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze około 6 minut. Następnie wykładamy, kroimy w trójkąty i polewamy ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze