Składniki:
- 1.5 kg pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 120g mąki kukurydzianej
- 10g masła
- szczypta soli
Składniki:
- 1.5 kg pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 120g mąki kukurydzianej
- 10g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Z pozostałych wyciskamy szklankę soku. Na patelnię wsypujemy mąkę, szklankę cukru, skórkę pomarańczy i wlewamy sok. Stawiamy na średni ogień i gotujemy stale mieszając. Gdy lekko zgęstnieje dodajemy szczyptę soli, masło i gotujemy dalej do momentu aż przestanie kleić się do patelni. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem formy i pozostawiamy do wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki kroimy w kostkę. Z kostek formujemy kulki i obsypujemy cukrem.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 400g kapusty kiszonej
- 400g marchwi
- 2 jajka
- 160g mąki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
- koperek
- śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchewką. Kapustę odciskamy i drobno kroimy. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę. Teraz to wszystko dajemy do miski. Wsypujemy mąkę i wlewamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nabieramy masę i wykładamy na patelnię tworząc placki.
Smażymy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło ze śmietaną i posypane świeżym siekanym koperkiem.
Składniki:
- 1 bułka paryska
- 1 papryka
- ser mozzarella
- pęczek natki pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- boczek
- •żółty tarty sera
Przygotowanie:
Bułkę paryską przekrawamy płasko wzdłuż na pół i wybieramy miąższ. Boczek i paprykę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy na bułce. Następnie układamy ser mozzarella. Siekamy pietruszkę i posypujemy zapiekanki. Na koniec obsypujemy tartym serem i umieszczamy zapiekanki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3 jajka/p>
- 4 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli
- 3 łyżki konserwowej kukurydzy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 100g żółtego sera
- keczup pikantny
- szczypiorek
Robimy ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jajka. Mieszamy i dodajemy wodę i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie przyprawiamy, wlewamy olej i jeszcze mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Robimy farsz:
Usuwamy gniazdo nasienne z papryki. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wle-wamy łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy mięso, przyprawy i posiekany czosnek. Dusimy około 2 minut i dodajemy przecier pomidorowy, Kukurydzę, fasolę i dusimy pod przykryciem 15 minut. Kładziemy 3 łyżki farszu na naleśnik i rolujemy. Zawinięte naleśniki układamy w żaroodpor-nym naczyniu. Smarujemy keczupem i posypujemy startym serem. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Gdy ser całkiem się roztopił wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Składniki na naleśniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 500g mielonego mięsa
- 400g pieczarek
- 200g cebuli
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Składniki na zalewę:
- 300g podsmażanych pomidorów (1 słoik)
- 400g krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- około 150g startego żółtego sera dla posypki
- pęczek natki pietruszki dla posypki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności robimy naleśniki. Mieszamy składniki na ciasto (nie może może być za gęste ani za rzadkie) i smażymy naleśniki.
Następnie przygotowujemy farsz. Na dużą patelnię wlewamy olej, wkładamy mięso, przyprawiamy i smażymy. W międzyczasie cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w grubszą kostkę lub jak, kto woli drobną. Dodajemy cebulę i paprykę smażąc nadal. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulon i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Robimy zalewę mieszając składnik i zalewamy nią naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty. Po wyciągnięciu obsypujemy natką pietruszki i podajemy ciepłe. Na zimno też są smaczne.
Składniki:
- 125g fileta z łososia
- 2 średnie cebule
- 350ml śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 500g dowolnego makaronu
- pęczek kopru
- 3 różne gatunki sera
- sól
- pieprz
- pół cytryny
- olej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju 3 minuty. Filet kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy filet do cebuli i smażymy jeszcze około 4 minut. W międzyczasie możemy przygotować sos. Do śmietany dajemy sól, pieprz, posiekany koperek, sok z połowy cytryny i mieszamy. Wlewamy sos do ryby. Następnie dusimy 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: makaron, sos, ser, makaron, ser, makaron, sos, ser i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180⁰C.
Składniki:
- 1kg dowolnych grzybów
- 2 duże cebule
- 3 papryki cukru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- 6 średnich pomidorów
- ananas w plastrach (puszka)
- słoiczek przecieru pomidorowego/p>
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Świeże grzyby czyścimy, myjemy. Zalewamy je w całości wodą i gotujemy około pół godziny pod przykryciem. Następnie kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Cebule kroimy w piórka i smażymy na oleju. Paprykę kroimy w cienkie paski i wrzucamy do cebuli nadal smażąc pod przykryciem. Siekamy czosnek, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kolendrą. Smażymy jeszcze około pół minuty mieszając. Następnie wszystko dorzucamy do grzybów. Pomidory i plastry ananasa kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego, ¼ szklanki oleju oraz wodę. Przykrywamy i gotujemy około 20 minut często mieszając. Podajemy z makaronem, kopytkami, ryżem lub po prostu z chlebem.
Składniki:
- 4 jabłka średniej wielkości
- 200g mąki
- 150g cukru
- 3 jajka
- paczka cukru waniliowego 16g
- 200ml mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek umieszczamy w misce. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy mleka. Następnie jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o szerokości około 5mm.
Teraz należy wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Jabłka maczamy w cieście i kładziemy na patelni. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik. Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 6 pałek kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 cebule
- 400g ryżu
Składniki do zalewy:
- 2 łyżki Vegety
- 5 szklanek wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ryżu
- około 60g masła
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 10 stołowych łyżek keczupu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 2 jabłka
- 4 filety z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- cynamon
- pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Pomarańczę i jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Filety rozcinamy na pół i każdy kawałek nacinamy w kratkę.
Przygotowanie:
Następnie nacieramy dokładnie przyprawami z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę jabłek. Na jabłka kładziemy filety, na wierzch jabłka i pomarańcze. Wlewamy olej polewając po całości. Przykrywamy folią lub pokrywką i wkładamy do piekarnika na 18 do 20 minut nastawionego na 180 stopni. Po 10 minutach ściągamy pokrywkę i pieczemy dalej.
Składniki:
- 200g makaronu
- 225g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- natka pietruszki
- około 80g żółtego sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie według zaleceń producenta.
Krewetki płuczemy i oczyszczamy z resztek pancerza. Żółty ser ścieramy na tarce, natkę drobno kroimy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy. Gdy cebula zeszkli się dodajemy krewetki lekko smażąc z dwóch stron. Następnie dodajemy pomidory. Dusimy do momentu aż zgęstnieje i doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron polewamy sosem, posypujemy startym serem oraz natką pietruszki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
Dodatkowo:
- keczup, sos czosnkowy, sos pomidorowy lub dowolny sos
- kiełbasa, pieczarki, ser, papryka i inne ulubione dodatki
- przyprawy np. zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do miski dajemy wszystkie składniki. Mieszamy i następnie zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Oprószamy stolnicę mąką, kładziemy ciasto i dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na placek około 23 do 26 centymetrów zależnie od tego jak dużą mamy patelnię. Następnie nagrzewamy patelnię, smarujemy olejem i kładziemy placek. Smażymy około 6 minut na małym ogniu. Obracamy placek, smarujemy sosem pomidorowym, obsypujemy ziołami i kładziemy ulubione dodatki. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze około 6 minut. Następnie wykładamy, kroimy w trójkąty i polewamy ulubionym sosem.