
Składniki:
- 500g makaronu
- 150g wędzonego boczku
- 150g startego parmezanu
- pęczek szparagów
- 4 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- papryka
Składniki:
- 500g makaronu
- 150g wędzonego boczku
- 150g startego parmezanu
- pęczek szparagów
- 4 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- papryka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem producenta. Boczek kroimy w około dwu centymetrowe plasterki. Odłamujemy lub odcinamy twarde końcówki szparagów. Kroimy szparagi kroimy ukośnie na 1.5 - 2 cm kawałki, szczypiorek na troszkę większe kawałeczki. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy boczek. Doprawiamy pieprzem i papryką. Smażymy około 3 minut. Dodajemy szparagi i czosnek i jeszcze smażymy 3 minuty.
Ugotowany makaron rozkładamy na talerzach. Dodajemy usmażony boczek ze szparagami. Posypujemy parmezanem i szczypiorkiem. Na koniec życzymy smacznego i zajadamy się :)
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 150g cukru
- 120g mąki tortowej
- 120g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- pół szklanki oleju
Składniki na lukier:
- 120g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Robimy ciasto:
Jajka oraz cytrynę wyciągamy wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Odlewamy 3 łyżki soku do wykonania lukru. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, do piany wsypujemy stopniowo cukier ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i ciągle miksując dodajemy stopniowo żółtka, olej, wyciśnięty sok oraz skórkę, mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Następnie smarujemy formę do babki o średnicy 22cm i wlewamy ciasto. Umieszczamy formę w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku na około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Robimy lukier:
Do miseczki wsypujemy 120g cukru pudru i wlewamy 3 łyżki soku z cytryny. Rozcieramy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej masy i polewamy babkę.
Składniki na kotlety:
- Kilogram ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- 2 laurowe listki
- 1 płaska łyżka soli
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- olej
Składniki na sos:
- 500g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 400g śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Robimy sos:
Cebulę drobno kroimy. Smażymy na oleju, gdy zeszkli się odsypujemy na bok. Pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy na suchą patelnię i odparowujemy wodę (3 do 4 minut). Do pieczarek wsypujemy cebulę. Dodajemy 2 łyżki masła. Sypiemy sól i pieprz do smaku. Dusimy 4 minuty. W międzyczasie wlewamy do głębszego naczynia śmietanę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki soli. Wlewamy do pieczarek i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać ściągamy z palnika.
Teraz kotlety:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Do garnka wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i solimy. Gdy ostygną rozgniatamy tłuczkiem dodając 1/4 kostki masła i jajko. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem.
Składniki:
- 500g pomidorów koktajlowych
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki bazylii
- pół szklanki siekanych migdałów
- pęczek szparagów
- 1 kostka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Pomidorki myjemy i wsypujemy do żaroodpornego naczynia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz bazylią. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 15 minut.
Gdy pomidorki pękną i zrobią się lekko złote wyciągamy. Następnie usuwamy twarde końce szparagów i układamy szparagi na pomidorach. Posypujemy migdałami, łyżeczką czosnku. Lekko mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki oraz koperek. Po ośmiu minutach wyciągamy z piekarnika pomidory i obsypujemy pietruszką oraz koperkiem. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Składniki:
- Pęczek szparagów
- Boczek wędzony (tyle plastrów ile szparagów)
- Przecier pomidorowy
- Papryka
- 3 łyżki oleju
Składniki na sos:
- Łyżka miodu
- Łyżka majonezu
- Łyżka śmietanyy
- 2 łyżeczki chrzanu
- Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie sosu:
Do miseczki dajemy wszystkie składniki i mieszamy.
Przygotowujemy szparagi:
Odcinamy lub odłamujemy twarde końcówki od szparagów. Bierzemy tyle plastrów boczku ile mamy szparagów. Każdy plaster posypujemy papryką i smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie owijamy szparagi boczkiem. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Zawijańce układamy na patelni i smażymy z dwóch stron do momentu, aż boczek będzie gotowy.
Składniki:
- 3 jajka
- 100g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 125ml wody
- 1 łyżka oleju
- 200g mąki tortowej
- 20g mleka w proszku
Przygotowanie:
Wbijamy do miski jajka i ubijamy. Dodajemy cukier, sól, mieszamy. Następnie wlewamy wodę oraz olej. Znowu mieszamy. Wsypujemy mąkę i mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy ciasto do naczynia, którego będzie wlewać ciasto do foremek. Bierzemy formę do pieczenia muffinów i smarujemy olejem. Następnie wlewamy ciasto do foremek tak troszkę więcej połowa foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 do 15 minut.
Gotowe i ostygnięte posypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub bitą śmietaną dodając truskawki lub maliny oraz borówki.
Składniki:
- 0.5 kg świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 80g cebuli
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kminu
- kolendra
- szczypiorek
Przygotowanie:
W niedużym garnku gotujemy wodę. Pomidory nacinamy robiąc krzyżyk i wkładamy do wrzątku na 20 sekund. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy. Odkładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Cebulę obieramy i siekamy. Nagrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Podgrzewamy około 5 minut uważając, żeby czosnek nie zarumienił się. Następnie dodajemy pomidory starając się nie wlać soku, oraz pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i kminek. Gotujemy 5 minut.
Odgarniamy lekko warzywa i wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy około 5 minut do ścięcia białka. Lekko solimy i posypujemy szczypiorem oraz kolendrą. Podajemy na ciepło z grzankami.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 liście laurowe
- krabowe paluszki (14 szt.)
- 1 słodka papryka
- 2 pomidory
- 1 duża marchew
- 100g żółtego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Piersi kurczaka gotujemy dodając jedną łyżeczkę soli i dwa liście laurowe. Następnie kroimy w kostkę. Paluszki surimi przekrawamy wzdłuż i kostkę. Paprykę kroimy drobniutko. Pomidory robimy w grubszą kostkę. Wszystko wsypujemy do miski. Dodajemy startą marchewkę i starty ser. Jajka w krajalnicy kroimy w kostkę i również wsypujemy do miski. Dodajemy 3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas i można podawać.
Składniki:
- 300g mąki
- 300ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka około 350g
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Racuchy lubią chyba wszyscy dorośli jak i dzieci. Robi się je szybko i są bardzo proste do wykonania. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko oraz jajka. Mieszamy widelcem lub przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy. Myjemy jabłka. Obieramy lub zostawiamy skórkę.
Można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jak również można pokroić w cienkie plasterki. Jeśli jabłka były tarte to dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelnię wlewamy troszkę oleju i rozgrzewamy. Następnie łyżką stołową nakładamy podwójną porcję ciasta. ( jeśli jabłka w plasterkach to nakładamy jabłko na ciasto na patelni i polewamy z góry ciastem. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Składniki:
- 1.5 kg pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 120g mąki kukurydzianej
- 10g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Z pozostałych wyciskamy szklankę soku. Na patelnię wsypujemy mąkę, szklankę cukru, skórkę pomarańczy i wlewamy sok. Stawiamy na średni ogień i gotujemy stale mieszając. Gdy lekko zgęstnieje dodajemy szczyptę soli, masło i gotujemy dalej do momentu aż przestanie kleić się do patelni. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem formy i pozostawiamy do wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki kroimy w kostkę. Z kostek formujemy kulki i obsypujemy cukrem.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 400g kapusty kiszonej
- 400g marchwi
- 2 jajka
- 160g mąki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
- koperek
- śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchewką. Kapustę odciskamy i drobno kroimy. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę. Teraz to wszystko dajemy do miski. Wsypujemy mąkę i wlewamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nabieramy masę i wykładamy na patelnię tworząc placki.
Smażymy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło ze śmietaną i posypane świeżym siekanym koperkiem.
Składniki:
- 1 bułka paryska
- 1 papryka
- ser mozzarella
- pęczek natki pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- boczek
- •żółty tarty sera
Przygotowanie:
Bułkę paryską przekrawamy płasko wzdłuż na pół i wybieramy miąższ. Boczek i paprykę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy na bułce. Następnie układamy ser mozzarella. Siekamy pietruszkę i posypujemy zapiekanki. Na koniec obsypujemy tartym serem i umieszczamy zapiekanki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło.